check arrow-right

Végtagmentő tanácsok

A Legyél Te is lábmentő! kampány célja, hogy a végtagmentő tanácsok eljussanak az 1,3 millió, magyarországi cukorbeteghez! Ha ők megismerik, és betartják ezeket a tanácsokat, évente akár 3000 végtag is megmenekülhet az amputációtól!

 

Végtagmentő tanácsok:

 1. Ne dohányozz! A dohányzás rontja a láb vérellátását!
 2. Soha ne sétálj mezítláb, se lakáson belül, se a szabadban! Ez alól nem kivétel a tengerpart és a strand sem!
 3. Mindennap vizsgáld meg a lábaid, keress bőrpírt, meleg területet, hólyagot, sebet, horzsolást, vágást, körömeltérést. Vizsgáld meg a talpad és a lábujjak közötti területeket is. Használj tükröt is, és legyen a lábad jól megvilágítva! Ha nem látsz jól, kérj meg valaki mást, hogy nézze meg ezeket Ő.
 4.  Azonnal keressed fel a kezelőorvosodat, ha bármilyen sérülést, bőrelváltozást észlelsz a lábadon. A cukorbetegeknél még egy kicsi sérülés is sürgős orvosi ellátást igényelhet!
 5. Mielőtt felveszed, vizsgáld meg a cipőid, hogy nincs-e bennük pici kavics, a talpát átfúró szög, felgyűrődött talpbetét, felfeslett varrás, szakadt bélés. Nézz is bele, és a cipő orrát, belsejét tapintsd is át a kezeiddel! Minden, a cipőben tapintható egyenetlenség feltörheti a lábad, sebet okozhat a láb bőrén. A kerti cipőt, kerti papucsot is vizsgáld át, beleköltözhet pók, csípős rovar is!
 6. Cipőt délután vásárolj. Soha ne vegyél meg olyan cipőt, amit be kell törni! Már az első alkalommal kényelmesnek kell lennie. Olyan, a lábadra illeszkedő cipőt vegyél, aminek kényelmes az orr része, és a felső része bőrből készült. 
 7. Soha ne viseld az új cipőt két óránál hosszabb ideig, még a cukorbeteg gyógycipőt se! Még helyesebb, ha az úgynevezett 20 perces szabályt követed: első alkalommal csak 20 percre veszed fel, majd megvizsgálod a lábaid, van-e rajtuk bőrpír, ami arra utalhat, hogy a cipő ott nyomja a lábad. Ha ez a piros folt 20 perc alatt nem tűnik el, akkor a cipő hosszabb viselésnél kisebesítheti a lábad! Legközelebb is csak 20 percig hordd a cipőt, amíg már nem nyomja meg ennyire a lábad. Ezt követően is csak naponta 20 perccel növeld a hordási időt, megismételve a láb vizsgálatát. Ha bőrpír alakul ki egy nyomási területen, akkor csökkentsd a viselési időt! Ilyen bőrpír legnagyobb valószínűséggel a bütyök, az ujjak ízületei, végei, a láb oldalsó élei mentén alakulhatnak ki.
 8. Váltogasd a cipőid! Ne hordjad minden nap ugyanazt.
 9. Soha ne viselj szandált vagy flip-flop papucsot! Könnyen belekerülhet egy kavics, amit nem veszel észre, és feltöri a lábad!
 10. Hidratáld a lábaid bőrét, ha száraz, de ne kenj krémet a lábujjaid közé! Próbáld ki az olívaolajat, E-vitaminos olajat, lanolint vagy a bőrbe jól beszívódó, bőrjavító technológián alapuló, cukorbetegeknek való habkrémeket. További információk: https://allpresan.hu/allpresan-diabetic 
 11. Ne áztassad a lábaid! A bőröd felázhat, és kisebesedhet! Ugyanakkor mindig tartsd tisztán a lábaid. Különösen fontos, hogy lábmosás után a lábujjaid közti területeket szárazra töröld, különben gombás fertőzést kaphatsz, bőröd felázhat, kórokozók hatolhatnak be rajta.
 12. Ne tedd közel a lábaid hőforrásokhoz (melegítő párna, melegvizes palack, elektromos takaró, radiátor, tűzhely). Megégetheti a lábaid, anélkül, hogy észrevennéd. A fürdővíz hőmérséklete legfeljebb 36 °C lehet. Ellenőrizd le a víz hőmérsékletét a könyököddel vagy egy hőmérővel.
 13. Ne használj semmilyen ragtapaszt vagy öntapadó készítményt a lábaidon, beleértve a tyúkszemtapaszt is. Feltéphetik, felmarhatják a láb bőrét.
 14. Soha ne vágd le pengével a bőrkeményedéseket vagy tyúkszemeket saját magadnak! Ezeket orvosnak vagy az orvos által ajánlott podiáternek vagy gyógypedikűrösnek kell eltávolítania! Az eltávolításhoz szakértelem, speciális, nagy fordulatszámú csiszoló kell, úgynevezett száraz pedikűr a helyes, nem a láb beáztatása!
 15. A talpon lévő bőrkeményedéseket mielőbb el kell távolítani, olyan, mintha kavicsokon járnál! Kérd mielőbb szakember segítségét, és ne használj szaliciles készítményeket, maró szereket a felpuhításukhoz!
 16. Ne alkalmazz semmilyen vegyszert vagy erős fertőtlenítő oldatot a lábaidon! A jód, a szalicilsav, a bőrkeményedés vagy tyúkszem eltávolítására alkalmas egyéb anyagok és a hidrogén-peroxid veszélyes lehet! A vörös színű merkurokróm oldat, amellett, hogy elfedi a gyulladásos tüneteket, mérgező is!
 17. A lábujjkörmök sarkainak kivágása tilos! A lábujjak körmeit egyenesre kell vágni, nem íveltre. Az a legjobb, ha gyógypedikűrös segítségét kéred!
 18. Soha ne viselj lyukas zoknit! A túl nagy, tartását vesztett zokni lecsúszhat a lábon, összegyűrődik a cipőben, és kisebesíti a lábad! Kerüld a varrt végű zoknikat, a varrásrész is összegyűrődik a cipő orrában, és feltöri a lábad. Ugyanakkor ne vegyél fel cipőt zokni nélkül! Ne hordj olyan rugalmas harisnyát, aminek szoros a lábfeje, és összenyomja az ujjaid.
 19. Télen hordj gyapjúzoknit és megfelelő, meleg cipőt. Ne hagyd, hogy a hótól vagy az esőtől nedves legyen a lábad, és vigyázz, nehogy a lábujjaid lehűljenek! 
 20. Ha sebes a lábad, és kötöznöd kell, nagyon figyelj oda, milyen kötszert és milyen kötésrögzítőt használsz! Ezeknek is bele kell férniük a cipőbe, ami, ha szűk, feltöri a lábad. A túl szoros kötésrögzítő önmagában is képes sebet okozni a lábon, ha pedig laza a kötés, az lecsúszhat, és nyomni fogja a láb egyéb részeit.
 21. Ha sebes a lábad, különösen, ha az gyulladt, fertőzött, kímélned, pihentetned, tehermentesítened kell! Ne tegyél egyetlen felesleges lépést se! Ne járkálj, ne sétálj, ne dolgozz a kertben, és nem ez  a kirándulások ideje! Polcold fel a lábad, akár ülsz, akár fekszel. Használj mankót, járókeretet, ne lépj a sebes lábadra! Ha sebes a lábad, használj speciális, a lábra állítható, a sebes területet tehermentesítő, úgynevezett kezelőcipőt. Ezek megmenthetik a végtagod!
 22. Vedd kezedbe a saját lábad sorsát! Legalább évente egyszer menj el egy szűrővizsgálatra, ahol megvizsgálják a lábaid vérkeringését és az érzéskiesés mértékét. Mindkét vizsgálat fájdalmatlan, és mindössze pár percet vesz igénybe.

Forrás: https://labmentok.hu/