check arrow-right

Száraz lábbőr

 

Miért száradnak ki könnyebben a lábaink?

Bőrszárazság a testen bárhol előfordulhat. A lábunkon lévő bőr azonban két okból különösen hajlamos a szárazságra. A talpon nincsenek faggyúmirigyek, viszont számos verejtékmirigy található. Ez a két tényező növeli a száraz bőr kialakulásának valószínűségét. Az, hogy ki mennyire hajlamos a lábszárazságra, többek között genetikailag meghatározott: néhány embernek szárazabb a bőre, mint másoknak. Ugyanakkor a száraz bőrre való hajlamot súlyosbíthatják az olyan anyagcsere-betegségek, mint a cukorbetegség, ezért a diabéteszes lábak különleges figyelmet és gondosságot igényelnek. Ha a láb bőre túl sok nedvességet veszít, elkezd pikkelyesedni, viszket és - továbbhaladott állapotban - repedések képződnek. A száraz lábbőr nemcsak fájdalmas problémává válik, hanem a gyulladás és a fertőzés kockázatát is hordozza.

 

Száraz lábbőr

 

A száraz bőr szakaszai és tünetei

 

  • Enyhén száraz bőr – enyhén kiszáradt bőrnél kisebb feszítő érzést vagy durvább bőrfelületet érezhetünk
  • Száraz bőr - ha a bőr továbbra is veszít a nedvességéből, akkor durvábbá, törékenyebbé és pikelyessé válik. Viszkető érzés is társul hozzá.

  • Nagyon száraz bőr - ha a száraz bőrt nem ápolják, sérülékennyé, rendkívül feszülővé és repedezetté válik.

 

 

 

Ezek a száraz lábak okai:

Az örökletes hajlam mellett a különböző belső és külső befolyásoló hatások növelhetik a láb bőrének szárazságát. A rossz ápolási szokások vagy a hiányzó ápolás állnak a lista elején: bár a lábaink igazi „nehézmunkások”, kevesebb figyelmet szentelünk nekik, mint amit megérdemelnék. További befolyásolók lehetnek a külső hatások, mint a hideg vagy meleg időjárás, a levegőt át nem eresztő cipő és például a nyaralások során a nap és a víz. A belső hatások lehetnek például a nedvességtartalom felszívódásának csökkenése, a hormoningadozás, és nem utolsó sorban az egyén életkora is. Mivel egész életünkben a lábunkra vagyunk utalva, érdemes az adott okokat szűkíteni és megtalálni a megfelelő megoldást.

 

Az évekkel lábunk igényei növekednek

Az évek során a bőr természetéből adódóan szárazabb lesz az egész testen – így ez a lábakon is észrevehető! Gondolta volna, hogy az idős korban a bőr annyira megváltozik, hogy teljesen más törődést igényel? Már nem képes úgy tárolni a nedvességet, fokozottan veszít lipideket és ezzel a rugalmasságot. Regenerációs képessége is csökken. Éppen ezért különösen fontos, hogy az érettebb bőrre enyhe tisztító és hatóanyagban gazdag termékeket használjanak - különleges hidratáló összetevőkkel, mint például az urea. A cél a zsírok és a nedvesség megnövekedett veszteségeinek kompenzálása és a repedések kockázatának csökkentése.

 

A megfelelő bőrápolás száraz bőrre

A száraz lábak különleges figyelmet igényelnek. Vegye figyelembe az alábbi tippeket - a lábai megköszönik majd!

  • Gondos testápolás: Tisztítsa meg a lábát langyos vízzel. Kerülje a túl hosszú és túl meleg fürdőket. Használjon enyhe, hidratáló, zsíros, és ha lehetséges, illatmentes termékeket. A bőrirritációt elkerülve válasszon alkoholmentes termékeket.
  • Törölje meg alaposan a lábát, külön törülközővel - különösen a lábujjak között! Ha könnyebb, akkor akár meg is száríthatja a lábujjai között. Itt fontos figyelembe venni a megfelelő biztonsági előírásokat, és ne állítsa túl melegre a hajszárítót.
  • Ami általában jó a bőrének, segít a lábain is: igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, és kerülje az alkoholt és a nikotint.
  • Védje lábát a hidegtől! Viseljen gyapjúzoknit a hidegebb évszakokban, és kényeztesse gyakrabban a lábát gazdag beltartalmú ápolással, mint máskor.
  • Amikor csak lehetséges, járjon mezítláb, vagy legalább viseljen nyitott lábbelit és naponta váltott, lélegzésaktív természetes anyagból készült tiszta zoknit.
  • Hordjon váltott cipőt minden nap, hogy azok újra kiszáradhassanak.

 

Ezekkel az intézkedésekkel, és egy megfelelő lábápolási termékkel kombinálva kompenzálhatja a bőr nedvesség- és zsírveszteségét.

 

Lábápolás száraz és nagyon száraz bőrre

A száraz bőr különleges ápolást igényel. Fontos, hogy a száraz bőrt intenzíven lipidekkel és nedvességgel lássuk el. Ezenkívül az ápolás eredményessége szempontjából különösen fontos a rendszeresség. Egy kellemes használati élmény, valamint a termék gyors felszívódása a bőrbe növeli a késztetést a mindennapi használatra. A száraz bőrre készült lábápoló termékeink tökéletesen megfelelnek ezeknek az igényeknek. Biztosítják a száraz bőr számára szükséges lipideket és nedvességet, kellemesen eloszlathatók és gyorsan behatolnak a bőrbe anélkül, hogy kellemetlen zsírréteget képeznének. Így lesz öröm a napi bőrápolás.