check arrow-right

Bőrkeményedés és repedések

Bőrkeményedés

 

Mi is tulajdonképpen a bőrkeményedés és hogyan alakul ki?

A bőrkeményedés sárgás, sprőd érzetű megvastagodása a bőrnek. A bőrön, a test védelme érdekében képződik túlzott terhelés (nyomás vagy súrlódás) ellen. A nyomás helyén változások keletkeznek a bőr felső rétegében: az egészséges bőrsejtek elhalnak, és így elvesztik a rugalmasságukat. Ez továbbtartó nyomás esetén tovább szarusodik.

A terhelés mértékétől függően a kornifikáció kiterjedtsége és erőssége különböző lehet. Ezt a bőrréteg-képződményt sem az érintettek, sem a kívülállók nem tartják szép látványnak. Ezenfelül fájdalmasak lehetnek és egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Ez a szaruréteg elvileg ott fordulhat elő, ahol a bőr különösen igénybe van véve, vagy gyakran nyúlik, illetve gyakori nyomásnak van kitéve: például a kézművesek vagy a súlyemelők ismerik a bőrkeményedés jelenségét a tenyéren. A leggyakrabban érintett azonban a lába a sarok és a lábujjak. A szaruhártya kialakulását szűk cipő viselése és hosszú ideig tartó állás is okozhatja. A lábfej-deformációban szenvedő betegek - mint például a lúdtalp - különösen érzékenyek a szaruhártya kialakulására, mivel a lábukat nem normális eloszlásban terhelik.

 

Bőrkeményedés

 

Ilyen a bőrkeményedés a lábakon:

 

 

Repedezettség: csúnya, fájdalmas és veszélyes

Ha az ember nem kezeli folyamatosan az elszarusodott bőrt, kellemetlen mellékhatások fordulhatnak elő: A tyúkszem egy kiváló példa arra, hogy egy elszarusodott bőrréteg nyomást gyakorolhat az alatta lévő, érzékenyebb szövetekre, ami súlyos fájdalmat okoz. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye is, hogy repedések képződjenek. A száraz, rugalmatlan szaruhártya elveszíti rugalmasságát - nem tud alkalmazkodni a mozgásokhoz és berepedezhet.

Ezek a repedések a sarkon akár egy centiméter mélyek is lehetnek. Könnyen elképzelhető, hogy az ilyen mély repedések égnek, fájnak és véreznek. Legnagyobb veszélyük azonban a fertőzés kockázatából származik: A test védelmi rétegén képeznek rést, amelyen keresztül a baktériumok és a gombaspórák behatolnak az alatta lévő egészséges szövetbe és gyulladást okozhat. Különösen a cukorbetegek esetében a repedések jelentős kockázatot jelentenek.

 

A megfelelő ápolás elszarusodott lábakra:

Kisebb bőrkeményedések elmúlnak maguktól, ha a terhelés mérséklődik. Különösen egy kialakulóban lévő tyúkszem esetén a lábujjak közötté helyezett szilikonpárna kiegyenlíti a nyomás helyét és a bőr magától képes regenerálódni. A sarkon és a lábujjakon lévő bőrkeményedést felpuhíthatja és eltávolíthatja ismételt lábfürdő alkalmazása és a habkő használata- ilyen esetben nem feltétlenül szükséges szakemberrel konzultálni. A cukorbetegek esetében más a helyzet: az önkezelés esetén a sérülés kockázata aránytalanul magas; kapcsolatba célszerű lépniük egy lábspecialistával. Így biztosak lehetnek abban, hogy a megfelelő kezelést kapják.

A repedezéseket általában nehéz meggyógyítani, mivel a nem rugalmas szaruhártya már nem tud hozzánőni, hanem a mozgás során egyre mélyebbre és mélyebbre reped. Ilyenkor van szükség az első beavatkozásra. A megvastagodott szaruhártyát el kell távolítani az erre a célra kifejlesztett felszerelések és ápolási termékek segítségével. Ezután megfelelő ápolással a bőr rugalmasságának és - a gyulladás megelőzése érdekében - ellenállóképességének a visszaállítása szükséges. Ha a repedések már olyan mélyek a láb bőrén, hogy már gyulladtak, mindenképpen forduljon orvosához!

A megfelelő gondossággal - és megfelelően terhelhető - lábbeli kiválasztásával megakadályozhatja az új szaruréteg kialakulását hosszú ideig, és megőrizheti lába rugalmas, egészséges és kellemes küllemét.

 

A megvastagodott szaruhártya és a repedések csökkentése

A szaruhártyára és repedésekre hajlamos bőrterületek gondozására rendszeresen időt kell szánni. Az Allpresan termékekkel a bőrkeményedések és repedezések csökkenthetők, amitől lábai újra puhák és rugalmasak lesznek.