check arrow-right

Miért kell cukorbetegként odafigyelni a lábápolásra?

A cukorbetegek többsége tudja, hogy a lábai veszélyben vannak, vigyázni kell rájuk, de csak kevesen tudják pontosan, hogy miért. Ha megérti, hogy mi módon alakulnak ki a lábat károsító eltérések, könnyebb lesz elkerülnie a nagyobb bajt.

A magas vércukorszint károsítja az ereket, különösen a hajszálereket, amik eljuttatják az oxigént és a tápanyagokat a szövetekhez. Ha a láb bőre, izmai, idegei kevesebb vért kapnak a szükségesnél, romlik a működésük. Emellett a nagyerekben is kialakulhat érszűkület, ami azért is veszélyes, mert ha a láb érző képessége már nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy a nagyerek elzáródását későn ismerik fel. A magas vércukorszint az idegrendszert is károsítja. Gyakran a leghosszabb, a lábat ellátó idegpályák sérülnek. Az idegkárosodás (szaknyelven neuropátia) diabétesz esetén a lábra hat ki a legjobban.

 

Az idegellátás zavara lassan, alattomosan alakul ki, sokszor észrevétlen marad! Tehát még ha  egészségesnek is látszik a lába, fontos a rendszeres önvizsgálat, és panasz esetén, de legalább évente vizsgáltassa meg lábát szakemberrel! Kérjen tanácsot lábápolási, cipőviselési kérdésekben!

 

Mivel az idegek állapota és lábának vérellátása fokozatosan  romlik, észre kell vennie a  legkisebb változásokat is.

Az alábbi figyelmeztető tünetek  megjelenésekor forduljon  orvoshoz:

A megelőzés azzal kezdődik, hogy jól kezeli a diabéteszét, egészséges az életvitele, és rendszeresen méri, kontroll alatt tartja a vércukorszintjét. Ha ezt megteszi, megelőz-heti vagy lassíthatja a lábában lévő idegsejtek és a vérerek elváltozásait. Rendszeresen pedikűröztesse lábait. Válasszon olyan jó betétet és cipőt, ami megvédi és megtámasztja a lábát. Ha a cukorbetegség kialakulásától kezdve óvjuk lábunkat, számos későbbi problémát megelőzhetünk.

Használjon lábkrémet a lábon jelentkező kellemetlen elváltozások, bőrkeményedések, repedések és egyéb sérülések kezelésére. A legtöbb lábkrém a gyulladás- és a gombás fertőzés veszélyét csökkentő hatóanyagokat tartalmaz, puhítja és hidratálja a bőrt, növeli rugalmasságát és sérülésekkel szembeni ellenálló képességét.

A témában további információkat és erdekes videókat szakorvosokkal, podiáterrel az alábbi linken talál: 

https://ceosz.hu/diabetes-es-lab/ 

 

Forrás: Cukorbeteg Egyesületek Országos Országos szövetsége