check arrow-right

A túl gyakori kézmosás következményei    

Az egészségügyben dolgozók túl sűrűn mosnak kezet és sokkal gyakrabban szenvednek kézekcémában. A rendszeres kézfertőtlenítés viszont egy dán tanulmány szerint nem különösebben kedvez a kézekcémának.

 

A Koppenhágai és Roskilde-i Egyetem dermatológusai kérdőívet küldtek az egyetemi klinikák 3.181 orvosának, ápolónőjének és ápolójának, továbbá a Kézekcéma kezelése Allpresan habkrémmelműszaki alkalmazottaknak a hivatásukkal összefüggő bőrbetegségekkel kapcsolatban. A tanulmányban résztvevők 71 %-a kitöltve visszaküldte a kérdőívet. A kutatók az adatokból kiderítették a kézekcéma kialakulásának rizikótényezőit ebben a foglalkozási csoportban.

A kiértékelések azt mutatták, hogy csaknem minden hatodik résztvevő kézekcémában szenvedett. Ők szignifikánsan többet mostak kezet, mint a hasonló lelet nélküli résztvevők. Az ekcémás kérdezettek 52 %-a azt jelezte, hogy naponta több, mint tízszer mos kezet; sőt 19 % több, mint hússzor tartotta kezét folyó víz alá. Az ekcéma nélküli csoportban a megfelelő arányok 43%-kal ill. 12%-kal, azaz mindig szignifikánsan alacsonyabbak voltak.

Nem mutatkozott viszont különbség a fertőtlenítőszerek használatában.

A kézekcéma az orvosi hivatást gyakorlók körében 30%-ig terjedő prevalenciával mintegy háromszor gyakoribb, mint az általános népességben. Megfordítva, az összes, foglalkozási kézekcémában szenvedő páciens kereken egyötöde az egészségügyben dolgozik. A kézekcéma kezelésének költségei tetemesek.

 

 

 

(Rudolph, R., Brüggemann, B.: A védő habkrém készítmények szerepe a krónikus dermatózisos páciensek rehabilitációjában. Derm 5 (1999) 2-5)

Rudolph és Brüggemann publikációjából adódik az ajánlás az Allpresan® kézápoló habkrémekre 5% ureával azon csoportok részére, amely orvosi praxisokból, gyógyszertárakból, klinikákról, gyermek- és ápolási intézményekből toborzódik. 

Rudolph és Brüggemann a következő végkövetkeztetésre jutottak...

...A kéz kiszáradására a vízzel, vagy vizes oldatokkal való gyakori kontaktus miatt kerül sor („háziasszonyekcéma”).

 

Az Allpresan® habkrémek konzekvens használatával a kézbőr nedvessége átlagosan min. 50%-kal növelhető. A tanulmányban a tünetek masszívan csökkentek. Ezt összesen 15.000 páciensen mutatták be. Figyelembe kell venni azonban, hogy az aktuális termék, az Allpresan® habkrém 5% ureával a tanulmányban (1999) nem került bevetésre, abban egy „előfutár” terméket alkalmaztak. Az eredményt mégis biztonsággal át lehet vinni a jelenlegi kézápoló termékre, mert az Allpresan® habkrém 5% ureával mostani verziója a korábban bevezetett habkrém optimális továbbfejlesztésének tekinthető.